img_20161026_130217

WARSZTATY ZAWODOWE DLA GIMNAZJALISTÓW

Lp. Data/godzina Prowadzący zajęcia Tematyka zajęć Uwagi
1. 14.11.2016r

godz. 9.30- 11.00

Jacek Smoleń Agregaty rolnicze

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– rodzajami agregatów

– zasadami agregatowania maszyn

– zasadami zespalania agregatów z ciągnikiem

– wykonywaniem prac przy użyciu kultywatora agregatowanego z  wałkami

W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego
2. 17.11.2016r

godz. 8.15 – 9.45

Alicja Chudzik Dobór zastawy stołowej do rodzaju potraw

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– prezentowaniem zastawy stołowej

– właściwym doborem zastawy do danego zestawu potraw i rodzaju przyjęcia

3. 18.11.2016r

godz. 8.15 – 9.45

Magdalena Biesiadecka Atrakcyjne sposoby serwowania drinków i napojów chłodzących

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– wykonywaniem i serwowaniem napojów bezalkoholowych

– serwowaniem napojów płonących

– wykonywaniem dekoracji kieliszków

4. 18.11.2016r

godz. 11.00- 12.30

Marek Pałczyński Kontrola ustawienia kół i osi samochodu -ustawianie zbieżności kół

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– ustawianiem samochodu na podnośniku

– wykonaniem badania diagnostycznego

-wykonaniem regulacji zbieżności

5. 21.11.2016r

godz. 9.30- 11.00

Jacek Smoleń Użytkowanie maszyn i narzędzi do doprawiania roli

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– rodzajami  maszyn do doprawiania roli

– zasadami zespalania  maszyn z ciągnikiem

– wykonywaniem prac przy użyciu brony talerzowej

6. 23.11.2016r

godz. 11.00- 12.30

Józef  Kiper Wiercenie, rozwiercanie, nawiercanie i pogłębianie otworów

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– użytkowaniem wiertarek

– zasadami obsługi wiertarki

– wierceniem otworów w różnych materiałach

– tworzeniem elementów drewnianych z wykorzystaniem wiertarek

7. 25.11.2016r

godz. 9.30-11.30

Małgorzata Czyż Sporządzanie wyrobów z ciasta kruchego

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

a) składnikami i techniką wykonania ciasta

b)  przygotowaniem składników zgodnie z recepturą

c) przygotowaniem i degustacją wyrobów:

– babeczki z budyniem, owocami i galaretką

– kruche ciastka składane

d) przygotowaniem dekoracji z galaretek

W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego
8. 28.11.2016r

godz. 11.45 – 13.45

Magdalena Biesiadecka Techniki przenoszenia tac i zastawy stołowej

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– rodzajami tac i technikami przenoszenia

– przenoszeniem tac pustych i pełnych

– przenoszeniem różnej ilości talerzy podczas serwisu

9. 01.12.2016r

godz. 8.15 – 9.45

Alicja Chudzik Metody obsługi gości

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– prezentowaniem rodzajów serwisów

– zasadami obsługi gości

-serwowaniem potraw metoda niemiecka i francuską

– manipulacją sztućcami podczas serwisu

10. 02.12.2016r

godz. 8.15 – 9.45

Magdalena Biesiadecka Napoje orzeźwiające -smoothies

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– zasadami sporządzania i serwowania napojów

– sporządzanie napojów na bazie mleka, śmietany i lodów waniliowych

– degustacja napojów

11. 02.12.2016r

godz. 11.00- 12.30

Józef  Kiper Rzutowanie na płaszczyzny

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– zasadami wymiarowania

– przekrojami rysunków

– projektowaniem rzutów

– wymiarowaniem elementów przy użyciu mikrometru i suwmiarki

12. 05.12.2016r.

godz. 9.00- 10.30

Józef  Kiper Użytkowanie opryskiwaczy ciągnikowych

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– zespalaniem opryskiwacza z ciągnikiem

– obsługą opryskiwacza

– regulacją ilości oprysku

– rodzajami końcówek opryskiwaczy

– badaniami opryskiwaczy

 

 

13. 07.12.2016r.

godz. 9.00- 10.30

Andrzej Szymański Odkuwanie prostych przedmiotów

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– przygotowaniem kuźni do pracy

– rozgrzewanie elementów

– kucie i formowanie

– regeneracja bron zębatych

W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego
14. 09.12.2016r

godz. 11.00 – 13.00

Dorota Goraj- Przybylska Sporządzanie wyrobów z ciasta drożdżowego

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

–  składnikami i techniką wykonania ciasta drożdżowego

– przygotowaniem farszów do ciast drożdżowych

– przygotowaniem i degustacją pizzy

15. 09.12.2016r

godz.8.30- 10.00

Marek Pałczyński Demontaż głowicy silnika

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– demontażem pokrywy zaworów

– demontażem wałka rozrządu

-demontażem głowicy silnika

-weryfikacją części

   16.      12.12.2016r

godz. 10.00 – 12.00

Monika Chruszcz Sporządzanie wyrobów z ciasta biszkoptowego

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

–  składnikami i techniką wykonania ciasta biszkoptowego

– formowaniem gotowych wyrobów (autotort)

– dobieraniem sprzętu do wykonania dekoracji

– przygotowaniem dekoracji ciast z wykorzystaniem masy cukrowej

– degustacja wyrobów

17. 14.12.2016r

godz. 11.45 – 13.45

Janusz Kontek Nauka jazdy samochodem

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– jazdą samochodem po autodromie na placu szkolnym

– cofaniem w linii prostej i po łuku

– wykonywaniem manewru zawracania

– parkowaniem

18. 15.12.2016r

godz.

Dorota Goraj- Przybylska Zajęcia z edukacji dla bezpieczeństwa

w czasie zajęć  realizowane będą zagadnienia związane z:

–  pierwsza pomocą przedmedyczną

– musztrą wojskową

– nakładaniem maski przeciwgazowej

19. 16.12.2016r

godz. 9.00 – 10.30

Janusz Kontek Obróbka materiałów – toczenie

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– prezentacją tokarek

– zasadami użytkowania tokarek

– rodzajami prac wykonywanymi na tokarkach

– toczeniem gwintów na tokarce TUE – 35

20. 16.12.2016r

godz. 11.30 – 13.30

Monika Chruszcz Sporządzanie wyrobów z ciasta parzonego

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– składnikami i techniką wykonania ciasta

– wykonaniem ciasta i formowaniem wyrobów ( ptysie, eklerki)

– sporządzanie nadzień

– dekoracja  i degustacja wyrobów

W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego
21. 09.01.2017r

godz. 10.00 – 12.00

Monika Chruszcz Ciasta wyrabiane w naczyniu

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

– składnikami i technikami wykonania ciast

– wykonaniem ciasta i formowaniem wyrobów (naleśniki czekoladowe z bananem, naleśniki a’ la Gundel, gofry )

– sporządzanie nadzień

– dekoracja  i degustacja wyrobów

22. 11.01.2017r

godz. 9.00- 10.30

Marek Pałczyński Diagnostyka układu hamulcowego tarczowego

 i bębnowego

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

a) czynnościami wstępnymi:

– pokaz pomiarów za pomocą suwmiarki i czujnika zegarowego

– ustawianie klucza dynamometrycznego

b) weryfikacją części układu hamulcowego tarczowego:

– pomiar grubości tarcz hamulcowych

– pomiar bicia tarcz hamulcowych

– pomiar grubości klocków hamulcowych

c) weryfikacją części układu hamulcowego bębnowego:

– pomiar średnicy bębnów hamulcowych

– pomiar okładziny szczęk hamulcowych

– pomiar bicia piasty koła tylnego

23. 13.01.2017r

godz. 10.00- 12.00

Małgorzata Czyż Sporządzanie zakąsek zimnych z różnych surowców

w czasie warsztatów  realizowane będą zagadnienia związane z:

a) zasadami i technikami wykonania zakąsek

b)  przygotowaniem składników dla sporządzanej zakąski

c) przygotowaniem i degustacją wyrobów:

– jaja nadziewane żurawiną i kurkumą

– naleśnikowe szaszłyki

– kanapki dekoracyjne

d) przygotowaniem dekoracji  półmisków ( carving)

Dodaj komentarz