KUCHARZ

Kucharz to  zawód dla osób z pasją jaką jest gotowanie. Kucharz  jest osobą lubiącą eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, łączyć je ze sobą i dekorować przygotowane potrawy. Podczas wykonywania zadań zawodowych kucharz  przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Jest to prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. W czasie nauki uczniowie zdobywają umiejętności sporządzania potraw i napojów, profesjonalnego dekorowania potraw, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw, planowania zakupów, sporządzania kart menu, współpracy w zespole, obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w zakładach gastronomicznych. Zajęcia w ramach innowacji rozwijają umiejętności uczniów w zakresie przygotowania dekoracji, dekorowania  i serwowania wyrobów cukierniczych i deserów.

  • Informacje dodatkowe
    Innowacje:
    – dekorowania wyrobów cukierniczych i deserów
    – możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień w ramach kursów: kurs barmański, kelnerski,  carvingu
  • Kwalifikacje zawodowe uzyskiwane w wyniku kształcenia:
    a) Kwalifikacja 1:TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

* Planowane oddziały zostaną utworzone po akceptacji organu prowadzącego i w przypadku dokonania pełnego naboru. Dopuszcza się możliwość tworzenia oddziałów łączonych za zgodą organu prowadzącego.